Πέμπτη, 19 Ιουνίου 2014

το "Θέρος το Χειμαζόμενον" ταξιδεύει

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΑΙΞΠΗΡΙΚόΝ, ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ -ΜΕΡΗ ΛΙΟΝΤΗ, ΘΕΡΟΣ, ΤΟ ΧΕΙΜΑΖΟΜΕΝΟΝ" Η ποιήτρια Μέρη Λιόντη στο Βιβλιοπωλείο "ΑΝΑΛΌΓΙΟ, Ηράκλειο- Κρήτης"

Την Τετάρτη 25 Ιουνίου στις 7:00μ.μ.,
 το  Βιβλιοπωλείο Αναλόγιο και οι εκδόσεις ΣαιΞΠΗΡΙΚόΝ διοργανώνουν εκδήλωση για την ποιήτρια 
Μέρη Λιόντη. Για το ποιητικό της έργο θα μιλήσουν:

Ψαράκης Κώστας ποιητής
Κωνσταντάκη Αργυρώ σκηνοθέτις
ποιήματα διαβάζουν μέλη της θεατρικής ομάδας "Τριήρης"


Η Μέρη (Μερόπη) Λιόντη, το γένος Χαρωνίτη, γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης τον Ιούλιο του 54. Σπούδασε παιδαγωγικά και δημόσια διοίκηση αλλά επαγγελματικά υπηρέτησε τη δημόσια εκπαίδευση. Η γραφή ως αποτύπωση μιας επιτακτικής ανάγκης, φανερώθηκε αργά στη ζωή της. Από τότε όμως αποτελεί την κύρια ενασχόλησή της. Αγαπά να εκφράζεται μέσα από ιστορίες και μικρής φόρμας ποιήματα.
Δουλειά της έχει δημοσιευτεί στα περιοδικά «Ρωγμές», «Σοδειά», «Τέταρτο» και «Μανδραγόρας».Η επαφή της με τη φωτογραφική ομάδα του Πολιτιστικού Κέντρου Πατρών έδωσε το 2012 το βιβλίο «συνειρμοί» -εκδόσεις Πολύμορφον. Συμμετείχε επίσης στο «craftbook»,-εκδόσεις Γαβριηλίδη-, την κοινή εκδοτική προσπάθεια της ομώνυμης διαδικτυακή ομάδας. Το «ΘΕΡΟΣ το ΧΕΙΜΑΖΟΜΕΝΟΝ» είναι η πρώτη ποιητική της συλλογή και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σαιξπηρικόν.

Λίγα λόγια για τη συλλογή:

Μία νέα σεμνή κι απέριττη φωνή της ποίησης κάνει δυναμικά την εμφάνιση της με την πρώτη της συλλογη "Θέρος το Χειμαζόμενον". Η Μέρη Λιόντη αφήνει τα συναισθήματα ελεύθερα και μας παρασύρει σε ένα νοσταλγικό όνειρο φέρνοντας τις γλυκόπικρες αναμνήσεις αλλά και τις διψασμένες επιθυμίες για ένα μη ταλαιπωρημένο 'θέρος' να έρθουν ασυγκράτητες στην επιφάνεια. Η ποιήτρια μας 'κερνά' με μαεστρία ένα 'χειμαζόμενο' παρελθόν. Αρκετές φορές στα ποιήματά της διαφαίνεται η θλίψη αλλά και ένας θυμός για τις υποσχέσεις που δεν πραγματοποιήθηκαν. Η ουτοπία του έρωτα και ο θρήνος για εκείνα και εκείνους που χάθηκαν είναι επίσης χαρακτηριστικά που ανταμώνουμε στην ποίηση της.
Το έργο στο σύνολό του αποτελεί μια βαθιά συγκινησιακή ποίηση που αφήνει στην ψυχή του αναγνώστη έναν γνήσιο, αξέχαστο λυγμό.

Κριτικές για το βιβλίο:

-ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΑΝΑΛΟΓΙΟ, Μανώλης Παπουτσάκης. - Ηράκλειο Κρήτης Ρούσου Χούρδου 8, Τηλ. 2810-282303

2 σχόλια:

ποιώ - ελένη είπε...

Κάθε επιτυχία στο θέρος σου!!!

Σε φιλώ

meril είπε...

@ποιω-ελένη

Ελένη ευχαριστώ!
καλό καλοκαίρι και χαρές ανεξαρτήτως εποχής!